אמהות מיניקות שואלות לעתים תכופות איך לדעת שהתינוקות שלהן מקבלים מספיק חלב. השד אינו בקבוק, ואי אפשר להחזיק את השד מול האור כדי לראות כמה מיליליטר של חלב שתה התינוק. האובססיה למספרים האופיינית לחברה שלנו מקשה על אמהות מסוימות להשלים עם העובדה שאינן יכולות לראות בדיוק כמה חלב התינוק מקבל. אבל ישנן דרכים לדעת שהתינוק מקבל מספיק. לטווח הארוך, עליה במשקל היא הביטוי הטוב ביותר לכך שהתינוק מקבל מספיק, אבל הכללים לעליה במשקל שמתאימים לתינוקות הניזונים מבקבוק אינם מתאימים לתינוקות יונקים.
דרכים לדעת
יניקת התינוק אופיינית. תינוק שמקבל מהשד כמויות חלב טובות יונק בדרך אופיינית מאוד. כשהתינוק מקבל חלב (והוא איננו מקבל חלב רק משום שהשד נמצא בפיו והוא עושה תנועות מציצה), את תראי הפסקה/הפוגה (pause) בקצה הסנטר שלו אחרי שהוא פותח את הפה למקסימום ולפני שהוא סוגר את פיו, כך שיניקה אחת היא "פותח פה גדול > הפסקה > סוגר פה". אם את רוצה להדגים זאת לעצמך, הכניסי את האצבע המורה או כל אצבע אחרת לפיך ומצצי כאילו את שותה דרך קש. כשאת מושכת פנימה, הסנטר שלך יורד ונשאר למטה כל עוד את מושכת. כשאת מפסיקה למשוך את האצבע פנימה, הסנטר שלך עולה בחזרה. כשהתינוק עושה זאת על השד, בדיוק אותה הפסקה, שאפשר להבחין בה בסנטרו, מייצגת פה מלא חלב. ככל שההפסקה ארוכה יותר, כך התינוק קיבל יותר. ברגע שאת יודעת על ההפסקה את יכולה להתעלם מכל השטויות שאומרים לאמהות מיניקות – כמו להיניק את התינוק עשרים דקות מכל צד. תינוק שמבצע יניקה כזו (עם ההפסקות) במשך עשרים דקות רצופות אולי יסרב אפילו לקחת את השד השני. תינוק שרק מוצץ (לא גומע חלב) במשך עשרים שעות יהיה עדיין רעב בתום ההנקה. באתר www.thebirthden.com/Newman.htlm תמצאי קטעי וידאו המציגים את ההפסקה של הסנטר.
היציאות של התינוק. בימים הראשונים אחרי הלידה, התינוק מוציא מקוניום, חומר ירוק כהה, כמעט שחור. המקוניום מצטבר במעי התינוק במשך ההריון. הוא יוצא מהגוף במהלך הימים הראשונים, ועד היום השלישי היציאות הופכות בהירות יותר, ככל שהתינוק מקבל יותר חלב אם. בדרך כלל עד היום החמישי היציאות מקבלות את הצורה האופיינית לצואת חלב אם תקינה. צואת חלב אם תקינה היא בעלת מרקם משחתי עד מימי, צבעה כעין החרדל ובדרך כלל כמעט ללא ריח. אבל היציאות יכולות להיות שונות לגמרי מתיאור זה. הן יכולות להיות ירוקות או כתומות, להכיל גושים או רירית, או להזכיר במרקמן קרם גילוח (עם בועות אוויר). ההבדלים בצבע אין פירושם שמשהו לא בסדר. תינוק שיונק בלבד, ומתחיל לתת יציאות שהולכות ומבהירות עד היום השלישי לחייו, מתקדם יפה.מבלי לפתח אובססיה ביחס ליציאות, אחרי צפיה בדפוס השתיה של התינוק (ראו לעיל, ובקטעי הווידאו באתר
www.thebirthden.com/Newman.html),
השגחה על תדירות וכמות היציאות היא אחת הדרכים היעילות ביותר לדעת אם התינוק מקבל מספיק חלב. אחרי שלושה עד ארבעה ימים מהלידה, התינוק אמור להגביר את כמות היציאות כך שעד סוף השבוע הראשון לחייו יהיו לו לפחות שתיים עד שלוש יציאות צהובות משמעותיות בכל יום. בנוסף, לתינוקות רבים יש חיתול מוכתם כמעט בכל הנקה. תינוק שעדיין מוציא מקוניום ביום הרביעי או החמישי לחייו צריך לראות רופא באותו יום. תינוק שמוציא רק יציאות חומות כנראה לא מקבל מספיק חלב, אבל אין לסמוך על כך.
יש תינוקות יונקים שאחרי שלושה עד ארבעה שבועות לחייהם משנים לפתע את דפוס היציאות שלהם מיציאות מרובות בכל יום ליציאה אחת כל שלושה ימים ואפילו פחות. יש תינוקות שעברו 15 יום ואפילו יותר ללא יציאה. כל עוד התינוק בסדר מכל בחינה אחרת, והיציאה היא במרקם משחתי או רך וצהובה כרגיל, לא מדובר בעצירות ואין מה לדאוג. לא צריך ולא רצוי לטפל, בדבר נורמלי אין מה לטפל.
כל תינוק בגיל חמישה עד 21 יום שאין לו אפילו תנועת מעיים אחת משמעותית בתקופה של 24 שעות צריך להגיע לקליניקת הנקה באותו יום. בדרך כלל, יציאות קטנות ולא תכופות בתקופה זו מעידות על צריכת חלב לא מספקת. יש כמובן חריגים מכלל זה וייתכן שכל בסדר, אבל עדיף לבדוק.
הַשתָּנות. אחרי כ-4-5 ימים מהלידה, עם ששה חיתולים ספוּגים (לא סתם רטובים) בתקופה של 24 שעות את יכולה להיות בטוחה כי התינוק מקבל הרבה חלב (בתנאי שהוא יונק בלבד). למרבה הצער, החיתולים החד-פעמיים החדישים נדמים לפעמים יבשים אפילו כשהם מלאים בשתן, אבל כשהם ממש ספוגים הם נעשים כבדים. ברור לגמרי שסימן זה לצריכת חלב אינו מעיד על דבר אם את נותנת לתינוק תוספת מים (אשר בכל מקרה מיותרת לתינוקות יונקים, ואם היא ניתנת בבקבוק היא עלולה לשבש את ההנקה). השתן של התינוק אמור להיות כמעט חסר-צבע אחרי כמה ימים, אם כי שתן כהה יותר מדי פעם אינו סיבה לדאגה.
במהלך היומיים-שלושה הראשונים לחיים, יש תינוקות שנותנים שתן ורוד או אדום. זו אינה סיבה לבהלה והדבר אינו מעיד על התייבשות התינוק. איש אינו יודע מה זה אומר ואפילו לא אם זה חריג. אין ספק שזה קשור עם הצריכה הנמוכה יותר של תינוק יונק בהשוואה לתינוק הניזון באותו הזמן מבקבוק, אבל התינוק הניזון מבקבוק איננו התקן שעל פיו יש לשפוט את ההנקה. עם זאת, הופעת שתן בצבע כזה אמורה למקד את תשומת הלב בהצמדה נכונה של התינוק לשד ובווידוא כי התינוק שותה מהשד. בימים הראשונים לחיים, רק אם התינוק נצמד נכון לשד הוא יכול לקבל את החלב מאמו. מתן מים בבקבוק או הזנה באמצעות כוס או האכלת אצבע בנקודה זו לא יפתרו את הבעיה. זה רק יוציא את התינוק מבית החולים עם שתן שאינו אדום. תיקון ההצמדה ושימוש בדחיסת השד יפתרו בדרך כלל את הבעיה (ראי דף מידע "פרוטוקול להגברת צריכת החלב של התינוק" ). אם הצמדה מחדש ודחיסת השד אינן מביאות לשיפור הצריכה, יש דרכים למתן תוספת נוזלים מבלי לתת בקבוק ישירות (ראו דף מידע "שימוש בעזר הנקה" ). גם הגבלת משך ההנקות או תכיפותן יכולה לתרום לצריכת חלב מופחתת.
במידה ואת חווה אחת מהבעיות האלו את מוזמנת להגיע אלינו לקליניקות הנקה במחיר סימלי במסגרת קורס מדריכות הנקה שנה א'
המצבים הבאים אינם דרכים טובות לשפוט את איכות ההנקה:
אין לך תחושת מלאוּת בשדיים. אחרי הימים או השבועות הראשונים, רוב האמהות בדרך כלל אינן חשות מלאוּת. גופך מתאים את עצמו לדרישות התינוק שלך. השינוי הזה יכול להתרחש בפתאומיות רבה. יש אמהות שמיניקות באופן מושלם מבלי לחוות לעולם גודש או מלאוּת.
התינוק ישן כל הלילה. לא בהכרח. לדוגמה, ייתכן שתינוק שישן כל הלילה בגיל 10 ימים אינו מקבל למעשה מספיק חלב. תינוק ישנוני מדי שצריך להעיר אותו להנקות או תינוק "טוב מדי" אולי אינו מקבל מספיק חלב. יש לכך חריגים רבים, אבל רצוי לקבל עזרה במהירות.
התינוק בוכה אחרי הנקה. אף שתינוק יכול לבכות אחרי הנקה בגלל רעב, יש סיבות נוספות רבות לבכי. ראי דף מידע "'גזים'/קוליק אצל התינוק היונק". אל תגבילי את זמן ההנקה. "סיימי" את השד הראשון לפני שתציעי את השני.
התינוק יונק לעתים תכופות ו/או במשך זמן רב. בשביל אם אחת, הנקה כל שלוש שעות נחשבת תכופה. לאחרת, שלוש שעות יכולות להיות תקופה ארוכה מאוד בין הנקות. בשביל אחת, הנקה שנמשכת 30 דקות היא הנקה ארוכה. בשביל אחרת, היא קצרה. אין שום כללים באיזו תכיפות או למשך כמה זמן על התינוק לינוק. לא נכון שהתינוק מקבל 90% מהאוכל בעשר הדקות הראשונות. תני לתינוק לקבוע את לוח הזמנים, ובדרך כלל הדברים יסתדרו מעצמם, אם התינוק יונק ושותה מהשד ויש לו לפחות שתיים עד שלוש יציאות משמעותיות צהובות בכל יום. זכרי כי תינוק יכול לבלות על השד גם שעתיים, אבל אם בפועל הוא אוכל או שותה (יניקה מהסוג של "פותח פה גדול – הפסקה – סוגר פה") במשך שתי דקות בלבד, ברור שהוא יעזוב את השד כשהוא רעב. אם התינוק נרדם במהירות על השד, את יכולה לדחוס את השד כדי להמשיך את זרימת החלב (דף מידע "דחיסת שד" ). התקשרי למרפאת ההנקה עם כל בעיה, אך אל תמהרי להתחיל במתן תוספות. אם יש צורך אמיתי במתן תוספות, ישנן דרכים לעשות זאת לאו דווקא באמצעות פטמה מלאכותית (דף מידע "שימוש בעזר הנקה" ).
"אני מצליחה לשאוב רק 30 מ"ל". אין לכך כל משמעות וזה לא צריך להשפיע עליך. לכן לא כדאי לך לשאוב מהשדיים "רק כדי לדעת". לרוב האמהות יש שפע של חלב. הבעיה בדרך כלל היא שהתינוק אינו מקבל את החלב שישנו, אם משום שהוא לא מוצמד טוב לשד, או משום שהיניקה שלו לא יעילה, או שניהם גם יחד. ברוב המקרים ניתן לפתור את הבעיות הללו בקלות.
התינוק מסכים לקבל בקבוק אחרי הנקה. זה לא אומר בהכרח שהתינוק רעב. זה איננו מבחן מוצלח, משום שהבקבוקים יכולים לשבש את ההנקה.
תינוק בן חמישה שבועות עוזב לפתע את השד אך עדיין נראה רעב. זה לא אומר שהחלב שלך "התייבש" או פחת. במהלך השבועות הראשונים לחיים, תינוקות מַרבּים להירדם על השד כאשר זרימת החלב מואטת, גם אם לא הגיעו לשובע. כשהם גדלים (בגיל ארבעה עד שישה שבועות), הם כבר לא מוכנים להירדם, ובמקום זאת הם מתחילים להתנגד או להתעצבן. אספקת החלב לא השתנתה; התינוק הוא שהשתנה. דחסי את השד (דף מידע "דחיסת שד" <באנגלית> ) כדי להגביר את הזרימה.
הערות לגבי מאזניים ומשקלים
מאזניים שונים זה מזה. תיעדנו הבדלים משמעותיים בין מאזניים שונים. פעמים רבות המשקל נרשם בצורה שגויה. חיתול בד ספוג יכול לשקול 250 גרם או יותר, לכן יש לשקול תינוקות עירומים או עם חיתול חדש ויבש לגמרי.
כללים רבים לגבי עליה במשקל שאובים מתצפיות בקצב הגדילה של תינוקות הניזונים מתמ"ל. כללים אלה לא בהכרח חלים על תינוקות יונקים. אפשר לתקן התחלה איטית על-ידי תיקון ההנקה. עקומות גדילה הן רק הנחיות.
לשאלות אפשר לפנות לד"ר ג'ק ניומן בטלפון (416) 813-5757 (option 3) , בדואל לכתובת drjacknewman@sympatico.ca או לספר Dr. Jack Newman’s Guide to Breastfeeding (called The Ultimate Breastfeeding Book of Answers in the USA)
Handout #4. Is My Baby Getting Enough? Revised January 2005
Written by Jack Newman, MD, FRCPC. © 2005
מאנגלית: אורית פרידלנד, מתרגמת, דולה ומדריכת הנקה.
התרגום, באישור המחבר, נעשה במסגרת פרוייקט לקידום ההנקה בקורס מדריכות הנקה של בתיה דייויס, אסף הרופא, 2007. ©
ניתן להעתיק ולהפיץ תוכן זה ללא בקשת רשות נוספת בתנאי שלא ייעשה בו שום שימוש בכל הקשר המהווה הפרה של הקוד הבינלאומי לשיווק תמ"ל מטעם ארגון הבריאות העולמי (WHO International Code of Marketing of Breastmilk Substitutes).